Estetik Burun Ameliyatı Sonrası Süreç

Estetik Burun Ameliyatı Sonrası Süreç

Estetik burun ameliyatı, yüzün bütünsel estetiği ve dengesini sağlamak amacıyla gerçekleştirilen, hassas ve önemli bir operasyon olarak karşımıza çıkmaktadır. Yüzün bütünsel dengesi, görsel açıdan olduğu kadar sağlık açısından da önem taşımaktadır. 

Burun estetiği gerçekleştirilmesi için temel koşul, kişinin sahip olduğu burun yapısından şikayetçi olmasıdır. Burun yapısının doğuştan deformasyonlara sahip olması, kemerli olması gibi sebeplerle şikayetler oluşabildiği gibi, kaza, travma, tümör gibi durumlar nedeniyle de kişinin burun yapısı ile ilgili şikayetler meydana gelebilmektedir. Burun yapısında mevcut olan ya da sonradan ortaya çıkan fiziksel şikayetler, aynı zamanda estetik şikayetleri de oluşturarak burun estetiği ameliyatlarını ihtiyaç haline getirebilmektedir. 


Burun estetiği ameliyatları, cerrahi olmayan estetik girişimler sonrası en çok uygulanan estetik girişimlerdir. 

Estetik Burun Ameliyatı Nasıl Yapılmaktadır?

Estetik burun ameliyatları, kişinin beklentileri ve şikayetleri doğrultusunda, uzman doktorun detaylı değerlendirmeleri ile uygulanan işlemlerdir. Bu noktada hasta ve doktor iletişimi oldukça önemli bir yere sahiptir. 

Burun, yüz bölgesinin oran dengesini oluşturan temel kilit noktayı oluşturmaktadır. Bu bakımdan estetik burun ameliyatları öncesi; kişinin burun ucu ile dudağı arasındaki açı, burun ucu genişliği, burun kıkırdaklarının simetrisi, büyüklüğü, yerleşimi, alın bölgesi ile burun arasındaki açı ve burunda deformasyon olup olmadığı, mevcut deformasyon söz konusu ise boyutu titizlikle ele alınmalıdır. 

Estetik burun ameliyatlarında uygulanan işlemleri şu şekilde sıralayabilmekteyiz;

  • Burun estetiği ameliyatları genel anestezi ya da lokal anestezi uygulanarak gerçekleştirilebilmektedir. 
  • Burun estetiği, kapalı ya da açık teknikle uygulanabilmektedir. Kapalı burun estetiklerinde, ilgili kesiler burun deliklerinin içinden gerçekleştirilmektedir. Açık burun estetiği uygulamalarında ise, burun deliklerinin arasının alt kısmına uygulanan kesi ile, burun içi daha geniş bir görüş açısıyla gözlemlenerek gerekli işlemler gerçekleştirilmektedir. 
  • Estetik burun ameliyatları, yaklaşık 2 saat sürmektedir. Bu süreç sonunda burun içerisine, ortasında kanal bulunan ve nefes almaya imkan sağlayan bir silikon tampon yerleştirilmektedir. 

Yüzün anlam bütünlüğünü oluşturan hassas burun estetiği operasyonları sonrası süreç ise, iyileşme sürecini ve gerçekleştirilen işlemin başarısını etkileyen önemli noktayı oluşturmaktadır. 

Estetik Burun Ameliyatı Sonrası Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Burun estetiği sonrası, özen ve bakım gerektiren bir süreç başlamaktadır. Kişilere göre farklılık gösterse de, estetik burun ameliyatı sonrası süreçte genel itibariyle dikkat edilmesi gereken hassas noktalar bulunmaktadır. 

  • Ameliyat sonrası, burun üstünde iki kat plaster ve bir adet alçı atel olmaktadır. Bu unsurlar, burnun korunması ve buruna şekil verilmesi amacıyla yerleştirilmektedir. Bu pansuman unsurlarına dokunmamaya, çarpmamaya ve bozmamaya özellikle dikkat edilmelidir. Bu unsurlar yaklaşık bir hafta sonra uzman doktor tarafından alınmaktadır.

  • Pansumanların alınmasıyla kişi günlük yaşantısına dönebilmektedir. 
  • Estetik burun ameliyatından 4 saat sonra içecek tüketilebilmekte, 8 saatin sonunda ise besin tüketimi gerçekleştirilebilmektedir. 
  • Burun estetiği sonrası uyuma pozisyonu önem taşımaktadır. Ameliyat sonrası süreçte, başın yüksek pozisyonda olmasına dikkat edilmeli, 2 yastık kullanılmalı ve genellikle sırt üstü uyumaya özen gösterilmelidir. Kesinlikle yüz üstü yatılmamalıdır. 
  • Burun estetiği sonrası, yeterli sıvı tüketimi oldukça önemlidir. Ameliyat sonrası burun bölgesine yerleştirilen tampon sebebiyle ağızdan nefes alınması gerekmekte, bu süreçte ağız kuruluğunun önüne geçilmesi açısından sıvı tüketimine dikkat edilmesi gerekmektedir. 
  • Estetik burun ameliyatı sonrası morluklar ve şişlikler meydana gelmesi normaldir. Zamanla oluşan morluklar ortadan kalkmakta, şişliklerin tamamen geçmesi yaklaşık 15 günü bulabilmektedir. 

Estetik Burun Ameliyatı Sonrası Yapılmaması Gerekenler Nelerdir?

  • Tampon alındıktan sonra herhangi bir sorun olmamasına rağmen, yaklaşık 24 saat reaktif bir ödem oluşmasından kaynaklı olarak burun solunumu azalabilmekte, burun tıkalı olabilmektedir. Bu durum cerrahi operasyona karşı vücudun geliştirdiği normal bir reaksiyondur ve bu süreçte özellikle 1 hafta süre boyunca sümkürmemeye özen gösterilmelidir. 
  • Sadece doktor tarafından verilen ilaçların düzenli kullanımına dikkat edilmeli, özellikle aspirin gibi kanın pıhtılaşmasını engelleyen ilaçların kullanılmamasına dikkat edilmelidir. 
  • Ameliyat sonrası ilk 10 gün boyunca dişlerin fırçalanmasına dikkat edilmeli, dudakların büzülmemesine ve üst dudağın gereğinden fazla kaldırılmamasına özen gösterilmelidir. 
  • Estetik burun ameliyatları sonrası 2 hafta süreyle, ıkınmaktan, eğilmekten, ağır şeyler kaldırmaktan uzak durulmalıdır.
  • Ameliyat sonrası 1 ay süresince, güneş ışığına maruz kalmaktan kaçınılmalıdır. 
  • Ameliyat sonrası ilk 1 ay ağır kondisyon gerektiren spor aktivitelerinden kaçınılmalı ve koşu, fitness gibi sporlar yapılmamalıdır. 
  • Estetik burun ameliyatı sonrası gerekli olmadığı sürece gözlük kullanılmamasına dikkat edilmelidir. 
  • Burun estetiği öncesi ve sonrasında, sigara kullanımının sonlandırılması oldukça önemlidir. Sigara kullanımı, burun ameliyatı sonrası iyileşme sürecine olumsuz etkiler oluşturmaktadır. 

 

Burun Kemik Eğriliği Ameliyatı hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.
İlgili link: https://www.dryusufcan.com/burun-kemik-egriligi-ameliyat