Sinüzit, yüz kemiklerinin içinde bulunan boşlukların, çeşitli faktörlerin etkisiyle, iltihaplı dokuyla dolmasından dolayı ortaya çıkan hastalıktır. Sinüzit, burun etrafındaki sinüsleri döşeyen mukozanın iltihabını belirtmek amacıyla kullanılan bir tanımdır.
Burun çevresinde bulunan kemiklerin içerisindeki hava boşlukları, sinüs adını almaktadır. Sinüsler, burundan nefes alma yoluyla alınan bakteri, virüs gibi dış etkenlerin olumsuz etkilerini engellemek amacıyla, mukus adı verilen salgıyı gerçekleştiren burun sisteminin bir parçasını oluşturmaktadır. Normal ve sağlıklı bir burun sistemi işleyişinde, burun ve sinüsler tarafından yaklaşık olarak yarım litre mukus salgılanmaktadır. Normal olarak üretilen bu mukus, mukoza adı verilen burun örtüsü üzerinde hareket ederek, havadaki toz parçacıklarını, bakterileri vs. yıkamaktadır. Ardından bu mukus, boğaza süzülerek yutulmaktadır. Yutulan bakteri ve partiküller mide asidi tarafından parçalanmakta, bu işlem vücut tarafından her gün düzenli olarak gerçekleştirilmektedir.
Sinüzit, normal olarak gerçekleştirilen burun sistemi faaliyetlerinde üretilen mukozanın iltihaplanması sonucu karşımıza çıkmaktadır. Sinüzitlerin meydana gelmesinde genel olarak, döşeyici mukoza tarafından üretilen mukusun buruna boşaltılamaması söz konusudur. Mukusun buruna boşaltılamamasına sebep olan üç temel faktörden bahsedebilmekteyiz;
Bu faktörlerden biri ya da birden fazlasının oluşmasıyla, sinüslerde bulunan mukus içerisindeki bakteriler çoğalma göstermekte ve sinüzit hastalığının meydana gelmesine sebep olabilmektedir. Sinüzit, bu durumların bir ya da birden fazlasının oluşması sonucunda şu şekilde sınıflandırılmaktadır;
Sinüzit, soğuk algınlıklarından çok farklı belirtiler göstermemektedir. Tamamen sinüzit belirtisi adını veremeyeceğimiz ancak genel itibariyle sinüzit nedenleri olarak sıralayabileceğimiz nedenler şunlardır:
Burun eti büyümeleri; burunda meydana gelen sinüs boşalma kanallarının daralmasına ya da tamamen tıkanmasına yol açarak sinüzite sebep olabilmektedir.
Sinüzit hastalığı, hipertansiyon ve romatizma gibi hastalıklardan daha fazla görülmekle beraber doğru ve etkili tedavi uygulanmadığı sürece yaşam kalitesini ciddi anlamda bozabilmektedir. Sinüzit doğru tedavi uygulanmadığı zaman, kronik farenjit, kronik gastrit, reflü gibi durumlara yol açabilmektedir. Hatta etkili tedavi uygulanmayan ve etkileri devam eden sinüzitler, göz çevresinde enfeksiyon ve apse oluşumuna, daha ilerleyen aşamalarda ise, menenjit ve beyin apsesi gibi oldukça ciddi hastalıklara sebep olabilmektedir.
Kronik Sinüzit Tedavisi hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.
İlgili link: https://www.dryusufcan.com/kronik-sinuzit-tedavisi