Orta Kulak Havalandırma

Orta Kulak Havalandırma ve Tüp Uygulaması

Kulak, üç bölümüne ayrılmıştır. Dış kulak , kulak kepçesinden kulak zarına kadar olan kısımdır. Orta kulak, kulakzarının arkasında, iç kulak ise daha içeri bölümdedir. Kulak iltihapları, kulağın bütün bölümlerinde olabilirse de en sık orta kulakta görülürler. Kulak iltihapları bakteri veya virüsler tarafından oluşturulurlar.

Çocuklar ve Kulak İltihapları

Östaki borusu, orta kulak ile geniz arasında, orta kulağın havalanmasına yardımcı olan çok ince bir borudur. Çocuklarda bu boru , tam olarak gelişmemiştir, bundan dolayı görevini tam olarak yapamaz. Bu zayıf fonksiyonu, çocukların orta kulak iltihabına yakalanmasını kolaylaştırır. Bunun yanında , çocuklarda, genizde bulunan ‘geniz eti’ bazen büyüyerek östaki borusunun ağzını tıkayabilir.

Kulak İltihaplarının Tedavisi

Çoğu kulak iltihapları, antibiyotikler ile geçer. Ancak bazen kulak zarının arkasında yani orta kulak boşluğunda kalıcı sıvı olursa veya ilaçlar hastalığının tekrarını önlemezse, ope-rasyon gerekebilir.

Kulak İltihapları için Operasyon

“Timpanotomi” kulak zarının mikroskop altında incelendiği operasyondur. Kulak zarına, orta kulakta toplanmış sıvının boşaltılması için küçük bir çizik yapılır. Sıvı boşaltıldıktan sonra, tıkalı östaki borusunu, görevini yapamadığı için, zara çok ufak bir havalandırma tüpü takılır. Bu işlem, östaki borusunun , tekrarlayan iltihaplar olmadan büyümesini ve gelişmesini sağlar.

Operasyon Günü

Operasyon öncesi : Operasyon odasında neler yapılacağı çocuğa anlatılarak endişesi azaltılır.

Anestezi : Anestezi (narkoz) , hastaların ağrı duymadan ameliyat olmasını sağlayan bir bilim dalıdır. Anesteziden korkmayınız.

Operasyon sonrası : Operasyondan sonra kişi, belirlenen süre içersinde odasında kalır. Operasyonun ve hastanın genel durumuna göre, aynı gün veya sonraki günler hasta taburcu edilebilir.

Operasyondan Sonra İlk İki Hafta

Ağrı : Kulak zarına havalandırma tüpü takılması sonucu ağrı oluşması, çok nadirdir. Ağrı olduğunda , önerilen ağrı kesiciyi alınız. Aspirin veya onu ihtiva eden diğer ilaçlardan kullanmayınız, çünkü kanamaya yol açabilirler. Bu süre içersinde, hekiminiz çocuğunuzu kontrol edecektir.

Diyet : Anesteziden sonra midede hafif bir hassasiyet oluşabilir. Operasyondan sonraki ilk 24 saat içerisinde, sulu ve yumuşak gıdalar rahatlık sağlar.

Sersemlik : Nadiren hafif bir sersemlik olabilir. Baş dönmesine kadar varan sersemlik ha-linde , doktorunuza haber veriniz.

Akıntı : Genellikle olmasa da kulaktan az miktarda kanlı bir akıntı gelebilir.

Fizik hareketi : Çocuklar, günlük hareketlerine çok çabuk dönebilirler.

Tüplerin çıkartılması : Tüpler, çoğunlukla 6 ile 12 ay içersinde kendiliklerinden düşerler. Bu süre içersinde, östaki borusu görevini yapacak kadar gelişir. Kulak iltihapları tekrarlamaya başlarsa , tüpler yeniden takılabilir.

Tüplerin bakımı : Tüpler içersindeki yüzey basıncı yüksek olduğu için, normal banyo veya yüzme sırasında , tüplerin içersinden sıvı geçemez . Fakat derine dalınıyorsa veya su içersinde çok kalınıyor, bu sürede yutkunuluyorsa, kulağın tıkaç veya vazelinli pamukla tıkanması gerekir.

Düzelme süreci : Operasyonun etkisinden tam olarak kurtulmak, yaklaşık 2-3 gün sürer. Bazı günler , diğerlerinden daha rahat geçebilir. Genel olarak her geçen gün daha iyi hissedilir